Het grote belang van ongeraffineerd zout voor vee
Als je kijkt naar de functies van de mineralen en sporenelementen die in ongeraffineerd zout voorkomen is het niet verwonderlijk dat veel veehouders mooie resultaten zien wanneer ze Wellsalt bijvoeren.
In natuurlijk ongeraffineerd Wellsalt is de juiste samenstelling van mineralen aanwezig die mede zorgen voor optimale opname van de juiste voedingsstoffen, wat zorgt voor een gezonde, sterke en productieve veestapel.
De samenstelling en combinatie van de mineralen in natuurlijk ongeraffineerd zout zijn samen zo effectief voor mens en dier, desalniettemin beschrijven we de afzonderlijke functies van een aantal mineralen hieronder ook:
Calcium
De calcium eisen van lacterende koeien zijn hoog ten opzichte van niet lacterende koeien, dit vanwege de hoge calcium concentratie in melk. Calcium is nodig voor de spierwerking, de bloedstolling, energiemetabolisme en voor cel functies.
Calcium helpt na het afkalven de nageboorte uitdrijven. Calcium is een hoofdbestanddeel voor de vorming van bot. Het speelt verder een rol bij de eiwitvertering en de overdracht van zenuwprikkels.
Magnesium
De koe legt voor verschillende mineralen een reservevoorraad aan. Bij tekorten worden deze dan aangesproken. Maar voor magnesium kan ze helemaal geen voorraad opbouwen. Magnesium is nodig voor het goed laten functioneren van spiercontracties en het heeft een functie bij de overdracht van zenuwimpulsen en de opbouw van het skelet. Verder voor het zuur-base evenwicht en de activering van enzymen die o.a. betrokken zijn bij de energie- en eiwitstofwisseling.
Ook bij de vorming van melk speelt magnesium een rol. Een tekort kan leiden tot een verminderde voederopname en bij een ernstig tekort tot kopziekte.
Selenium
Selenium is voor melkvee een essentieel sporenelement. Het heeft in combinatie met vitamine E een positief effect op de vruchtbaarheid en het verminderen van uierontsteking. Ook geeft het bescherming van de celmembranen en is het nodig voor de instandhouding van het immuunsysteem. Een tekort kan vervelende en kostbare gevolgen hebben zoals veel mastitis en een slechte vruchtbaarheid.
Mangaan
Activeert enzymen die de stofwisseling in het dier sturen en maakt deel uit van een aantal enzymen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het behoud van het beendergestel. Mangaan speelt verder een rol bij de productie van geslachtshormonen. Een tekort aan mangaan is daardoor van invloed op de vruchtbaarheid. Ook heeft een tekort van mangaan klauwaandoeningen tot gevolg.
Kalium
Kalium is nodig in grote hoeveelheden. Het is noodzakelijk voor de waterbalans van de koe, voor haar zenuwstelsel en voor de melkproductie.
Een tekort aan kalium vermindert de voederopname en melkproductie. Ook zal het dier minder water opnemen.
Koper
Koper is nodig voor de bloed- en botvorming en voor de structuur en het uiterlijk van de haren. Bij een kopertekort is de koe niet (of slecht) zichtbaar tochtig.
Kopertekorten geven ook vaak problemen rond afkalven.
De lichaamsreserve aan koper bevindt zich in de lever. Omdat melk zeer weinig koper bevat, zijn jonge dieren voor de eerste groei bijna geheel afhankelijk van de voorraad die ze bij de geboorte meekrijgen. Drachtige dieren verdienen daarom extra aandacht voor dit sporenelement.
Natrium
Ook al bestaat het lichaam maar voor 0.2% uit natrium is het een essentieel mineraal.
Natrium speelt een grote rol bij het functioneren van de zenuwen en spieren, waterhuishouding en in de regulatie van het zuur-base evenwicht. Dus een goede penswerking waardoor voedingstoffen en mineralen beter worden opgenomen.
Een tekort aan natrium kan zorgen voor dof en stug huid/haar, verminderde voederopname. Omdat natrium samen met chloride invloed heeft op de functies van het lichaam op celniveau kan een tekort negatieve invloed hebben op elk belangrijk onderdeel zoals groei, vruchtbaarheid, productie en op de algehele weerstand.
Zeker melkvee verliest veel natrium en chloride via de melk, wel twee keer zoveel als niet lacterende dieren. Het niet of niet voldoende aanvullen kan vervelende gevolgen hebben.
Chloride
Chloride is de primaire anion in bloed en vertegenwoordigt ongeveer twee derde van zijn zure ionen. De beweging van chloride in en uit de rode bloedcellen, is essentieel voor het behouden van het zuur-base evenwicht van het bloed. Chloride is een noodzakelijk onderdeel van het zoutzuur in de maag wat nodig is voor een goede vertering. Tekort: de gevolgen bij een tekort aan chloride zijn vrijwel gelijk aan die van natrium.
Het juiste natuurlijke zout is dus van levensbelang voor mens en dier, maar dan wel in de ongeraffineerde vorm.
Zout is zout toch? Nee! Er zijn veel soorten zout, maar het grootse verschil is het verschil tussen geraffineerd en ongeraffineerd zout.
Waarom het bijvoeren van het goedkope geraffineerde landbouw-zout absoluut niet aan te raden is:
Zout in zijn natuurlijke vorm noemen we ongeraffineerd zout, dit zout heeft geen bewerking ondergaan. Hierdoor bevat ongeraffineerd zout nog alle natuurlijk aanwezige mineralen en spoorelementen dit in tegenstelling tot geraffineerd zout wat alleen natrium en chloride bevat. Helaas weten nog lang niet alle mensen dat het ongezond is om geraffineerd zout te eten of te voeren aan dieren.
Hoe wordt zout geraffineerd?
Het meeste geraffineerde zout wordt mechanisch gewonnen in verschillende zoutmijnen in de vorm van pekel.
Pekel is water met een hoge concentratie zout. Voor dat de pekel mechanisch wordt verdampt wordt het vaak eerst behandeld met chemicaliën zoals zwavelzuur en chloor, om zo de mineralen en sporenelementen te scheiden van het natriumchloride.
Zoals de grootste Nederlandse producent van zout en likblokken op hun website beschrijft: “De ruwe pekel wordt eerst gezuiverd. Dit gebeurd in de pekelzuivering. Hier worden de verontreinigingen, zoals calcium- en magnesiumzouten, uit de ruwe pekel verwijderd.”
Nadat de gezonde mineralen zijn verwijderd wordt de pekel onder hoge druk en tempratuur verdampt wat er voor zorgt dat de moleculaire structuur veranderd. Wat overblijft na het raffinage proces is natriumchloride.
De geraffineerde zout-producenten zien de voor dier en mens essentiële mineralen zoals calcium en magnesium dus als onzuiverheden. Dat komt door de doeleinden waar bijna al het ‘dode/lege’ zout voor wordt geproduceerd. Bijna al het zout wordt namelijk gebruikt in de chemische industrie, natriumchloride wordt gebruikt bij de productie van honderden soorten materialen van pvc buizen en chloor tot cosmetica.
Slechts een paar procent van de 259 miljard kilo zout die jaarlijks geproduceerd wordt komt op de markt als zout voor consumptie, waardoor het zo goedkoop is. Voordat het zout als tafelzout of landbouwzout wordt verpakt wordt er eerst nog Natriumhexacyanoferraat aan toe gevoegd wat als antiklontermiddel dient.
Het lichaam heeft veel moeite om geraffineerde producten te herkennen en te verwerken. Bijna elk soort landbouwzout, likstenen en zelfs veel zeezout is helaas geraffineerd, met alle (gezondheids)gevolgen van dien.
Dit in tegenstelling tot ongeraffineerd Wellsalt. Zuiver mineraalrijk zout in zijn nog natuurlijke vorm, vol mineralen en sporenelementen.
Geraffineerde producten bevatten geen mineralen, vitamine en enzymen. Wanneer deze producten het lichaam binnenkomen moet het lichaam zijn eigen voorraad van vitaminen en mineralen aanbreken om het geraffineerde voedsel te verwerken. Op lange termijn leidt dit tot een ernstig tekort aan mineralen en vitamine.*
*Bron salt your way to health door Dr David Brownstein
Geraffineerd zout voorziet dus maar in twee mineralen in een chemisch bewerkte vorm die vervolgens andere essentiële mineralen onttrekken aan het lichaam.
Ongeraffineerd zout zoals Wellsalt daarentegen voorziet in een breed scala mineralen en sporenelementen, met alle hierboven genoemde voedende voordelen voor het lichaam.
INFORMATIE OF BESTELLEN
Voor meer informatie over Wellsalt Veezout en bestellen kunt u contact opnemen met ons via:
Telefoon: 06-42800274
Email: [email protected]
Of maak gebruik van het contact formulier:
In natuurlijk ongeraffineerd Wellsalt is de juiste samenstelling van mineralen aanwezig die mede zorgen voor optimale opname van de juiste voedingsstoffen, wat zorgt voor een gezonde, sterke en productieve veestapel.
De samenstelling en combinatie van de mineralen in natuurlijk ongeraffineerd zout zijn samen zo effectief voor mens en dier, desalniettemin beschrijven we de afzonderlijke functies van een aantal mineralen hieronder ook:
Calcium
De calcium eisen van lacterende koeien zijn hoog ten opzichte van niet lacterende koeien, dit vanwege de hoge calcium concentratie in melk. Calcium is nodig voor de spierwerking, de bloedstolling, energiemetabolisme en voor cel functies.
Calcium helpt na het afkalven de nageboorte uitdrijven. Calcium is een hoofdbestanddeel voor de vorming van bot. Het speelt verder een rol bij de eiwitvertering en de overdracht van zenuwprikkels.
Magnesium
De koe legt voor verschillende mineralen een reservevoorraad aan. Bij tekorten worden deze dan aangesproken. Maar voor magnesium kan ze helemaal geen voorraad opbouwen. Magnesium is nodig voor het goed laten functioneren van spiercontracties en het heeft een functie bij de overdracht van zenuwimpulsen en de opbouw van het skelet. Verder voor het zuur-base evenwicht en de activering van enzymen die o.a. betrokken zijn bij de energie- en eiwitstofwisseling.
Ook bij de vorming van melk speelt magnesium een rol. Een tekort kan leiden tot een verminderde voederopname en bij een ernstig tekort tot kopziekte.
Selenium
Selenium is voor melkvee een essentieel sporenelement. Het heeft in combinatie met vitamine E een positief effect op de vruchtbaarheid en het verminderen van uierontsteking. Ook geeft het bescherming van de celmembranen en is het nodig voor de instandhouding van het immuunsysteem. Een tekort kan vervelende en kostbare gevolgen hebben zoals veel mastitis en een slechte vruchtbaarheid.
Mangaan
Activeert enzymen die de stofwisseling in het dier sturen en maakt deel uit van een aantal enzymen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het behoud van het beendergestel. Mangaan speelt verder een rol bij de productie van geslachtshormonen. Een tekort aan mangaan is daardoor van invloed op de vruchtbaarheid. Ook heeft een tekort van mangaan klauwaandoeningen tot gevolg.
Kalium
Kalium is nodig in grote hoeveelheden. Het is noodzakelijk voor de waterbalans van de koe, voor haar zenuwstelsel en voor de melkproductie.
Een tekort aan kalium vermindert de voederopname en melkproductie. Ook zal het dier minder water opnemen.
Koper
Koper is nodig voor de bloed- en botvorming en voor de structuur en het uiterlijk van de haren. Bij een kopertekort is de koe niet (of slecht) zichtbaar tochtig.
Kopertekorten geven ook vaak problemen rond afkalven.
De lichaamsreserve aan koper bevindt zich in de lever. Omdat melk zeer weinig koper bevat, zijn jonge dieren voor de eerste groei bijna geheel afhankelijk van de voorraad die ze bij de geboorte meekrijgen. Drachtige dieren verdienen daarom extra aandacht voor dit sporenelement.
Natrium
Ook al bestaat het lichaam maar voor 0.2% uit natrium is het een essentieel mineraal.
Natrium speelt een grote rol bij het functioneren van de zenuwen en spieren, waterhuishouding en in de regulatie van het zuur-base evenwicht. Dus een goede penswerking waardoor voedingstoffen en mineralen beter worden opgenomen.
Een tekort aan natrium kan zorgen voor dof en stug huid/haar, verminderde voederopname. Omdat natrium samen met chloride invloed heeft op de functies van het lichaam op celniveau kan een tekort negatieve invloed hebben op elk belangrijk onderdeel zoals groei, vruchtbaarheid, productie en op de algehele weerstand.
Zeker melkvee verliest veel natrium en chloride via de melk, wel twee keer zoveel als niet lacterende dieren. Het niet of niet voldoende aanvullen kan vervelende gevolgen hebben.
Chloride
Chloride is de primaire anion in bloed en vertegenwoordigt ongeveer twee derde van zijn zure ionen. De beweging van chloride in en uit de rode bloedcellen, is essentieel voor het behouden van het zuur-base evenwicht van het bloed. Chloride is een noodzakelijk onderdeel van het zoutzuur in de maag wat nodig is voor een goede vertering. Tekort: de gevolgen bij een tekort aan chloride zijn vrijwel gelijk aan die van natrium.
Het juiste natuurlijke zout is dus van levensbelang voor mens en dier, maar dan wel in de ongeraffineerde vorm.
Zout is zout toch? Nee! Er zijn veel soorten zout, maar het grootse verschil is het verschil tussen geraffineerd en ongeraffineerd zout.
Waarom het bijvoeren van het goedkope geraffineerde landbouw-zout absoluut niet aan te raden is:
Zout in zijn natuurlijke vorm noemen we ongeraffineerd zout, dit zout heeft geen bewerking ondergaan. Hierdoor bevat ongeraffineerd zout nog alle natuurlijk aanwezige mineralen en spoorelementen dit in tegenstelling tot geraffineerd zout wat alleen natrium en chloride bevat. Helaas weten nog lang niet alle mensen dat het ongezond is om geraffineerd zout te eten of te voeren aan dieren.
Hoe wordt zout geraffineerd?
Het meeste geraffineerde zout wordt mechanisch gewonnen in verschillende zoutmijnen in de vorm van pekel.
Pekel is water met een hoge concentratie zout. Voor dat de pekel mechanisch wordt verdampt wordt het vaak eerst behandeld met chemicaliën zoals zwavelzuur en chloor, om zo de mineralen en sporenelementen te scheiden van het natriumchloride.
Zoals de grootste Nederlandse producent van zout en likblokken op hun website beschrijft: “De ruwe pekel wordt eerst gezuiverd. Dit gebeurd in de pekelzuivering. Hier worden de verontreinigingen, zoals calcium- en magnesiumzouten, uit de ruwe pekel verwijderd.”
Nadat de gezonde mineralen zijn verwijderd wordt de pekel onder hoge druk en tempratuur verdampt wat er voor zorgt dat de moleculaire structuur veranderd. Wat overblijft na het raffinage proces is natriumchloride.
De geraffineerde zout-producenten zien de voor dier en mens essentiële mineralen zoals calcium en magnesium dus als onzuiverheden. Dat komt door de doeleinden waar bijna al het ‘dode/lege’ zout voor wordt geproduceerd. Bijna al het zout wordt namelijk gebruikt in de chemische industrie, natriumchloride wordt gebruikt bij de productie van honderden soorten materialen van pvc buizen en chloor tot cosmetica.
Slechts een paar procent van de 259 miljard kilo zout die jaarlijks geproduceerd wordt komt op de markt als zout voor consumptie, waardoor het zo goedkoop is. Voordat het zout als tafelzout of landbouwzout wordt verpakt wordt er eerst nog Natriumhexacyanoferraat aan toe gevoegd wat als antiklontermiddel dient.
Het lichaam heeft veel moeite om geraffineerde producten te herkennen en te verwerken. Bijna elk soort landbouwzout, likstenen en zelfs veel zeezout is helaas geraffineerd, met alle (gezondheids)gevolgen van dien.
Dit in tegenstelling tot ongeraffineerd Wellsalt. Zuiver mineraalrijk zout in zijn nog natuurlijke vorm, vol mineralen en sporenelementen.
Geraffineerde producten bevatten geen mineralen, vitamine en enzymen. Wanneer deze producten het lichaam binnenkomen moet het lichaam zijn eigen voorraad van vitaminen en mineralen aanbreken om het geraffineerde voedsel te verwerken. Op lange termijn leidt dit tot een ernstig tekort aan mineralen en vitamine.*
*Bron salt your way to health door Dr David Brownstein
Geraffineerd zout voorziet dus maar in twee mineralen in een chemisch bewerkte vorm die vervolgens andere essentiële mineralen onttrekken aan het lichaam.
Ongeraffineerd zout zoals Wellsalt daarentegen voorziet in een breed scala mineralen en sporenelementen, met alle hierboven genoemde voedende voordelen voor het lichaam.
INFORMATIE OF BESTELLEN
Voor meer informatie over Wellsalt Veezout en bestellen kunt u contact opnemen met ons via:
Telefoon: 06-42800274
Email: [email protected]
Of maak gebruik van het contact formulier: